Analysis

/
  • Analysis

Το σημαντικότερο από όλα
είναι η υποστήριξη

Μέσα από το HELP CENTER μας, θα έχετε
την καλύτερη δυνατή υποστήριξη, με
σύστημα διαχείρισης επικοινωνιών ώστε
να κερδίζουμε σε χρόνο και οργάνωση
Στο εκπαιδευτικό κέντρο της DARC,
μπορείτε να μάθετε εσείς ή το προσωπικό
σας όλα όσα χρειάζεστε για την καλύτερη
αξιοποίηση των υπηρεσιών μας
Ενότητες

Τι θα καλύψουμε σε αυτή την ενότητα;

1

Ανάλυση Δεδομένων

Η ανάλυση των δεδομένων είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας που δυστυχώς στις περισσότερες επιχειρήσεις παραγκωνίζεται. Οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου έχουν επενδύσει κυριολεκτικά τρισεκατομμύρια στην ανάλυση δεδομένων και στην εκμετάλλευσή τους. Είναι προφανές ότι είναι μια δαπανηρή διαδικασία που έχει μακροχρόνιο όφελος και αυτός είναι και ο κύριος λόγος που η συντριπτική πλειοψηφία μικρών αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων την αφήνουν τελευταία στους προϋπολογισμούς τους. Αυτό που έχει αλλάξει όμως τα τελευταία χρόνια είναι ότι με έξυπνες κινήσεις και βοηθητικά λογισμικά μπορούν να αναλυθούν πληροφορίες που κάποτε θα χρειάζονταν κοστοβόρες ομάδες αναλυτών. Στην DARC προσφέρουμε κάποια ανταγωνιστικά πακέτα ανάλυσης, πάντα με γνώμονα το κέρδος που μπορεί να αποκομίσει ο πελάτης από αυτές. Αυτό είναι το σημείο-κλειδί της ανάλυσης γιατί δεδομένα που δεν αξιοποιούνται καταλήγουν να είναι άχρηστα. Οι αναλύσεις παλιώνουν και έχει σημασία οι δράσεις να γίνονται άμεσα. Στην DARC εξετάζουμε με τον πελάτη μας αν έχει την δυνατότητα και την διάθεση να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα ώστε όταν πλέον έχουμε προχωρήσει στην ανάλυσή τους να είναι κατανοητά τα επόμενα βήματα και τα ενδεχόμενα κόστη τους.

2

Google Analytics

Το Google Αnalytics παρέχει πληροφορίες για τους επισκέπτες της ιστοσελίδας σας που περιλαμβάνουν

  • τα δημογραφικά τους
  • τα ενδιαφέροντα τους
  • τις τοποθεσίες τους
  • την συμπεριφορά τους ενώ πλοηγούνται και πώς καταλήγουν σε κάθε σελίδα (π.χ. στην επικοινωνία ή στο αγορά)
  • την τεχνολογία που χρησιμοποιούν (mac, windows, browsers κτλ)
  • την συσκευή τηλεφώνου που έχουν
  • την αποτελεσματικότητα της στοχοθεσίας μας (π.χ. αν πατάνε τους συνδέσμους που θέλουμε)

Υπάρχουν όμως πολλά ακόμη χρήσιμα εργαλεία για να αντιληφθείτε με ποιο τρόπο οι ενδιαφερόμενοι για την επιχείρησή σας μετατρέπονται (Conversion) σε αληθινούς πελάτες. Αυτό είναι το κλειδί που καθορίζει τις αλλαγές στις οποίες πρέπει να προχωρήσετε, προκειμένου να αυξήσετε τις πωλήσεις σας. Τα δεδομένα των Analytics βοηθούν να γίνουν αντιληπτά τα δυνατά σημεία της διαδικτυακής σας παρουσίας, τα περιθώρια για βελτίωση και προσέλκυση προσοχής και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για βελτίωση του UI-UX, ώστε όλο και μεγαλύτερο μέρος του κοινού να μετατρέπεται σε αληθινούς πελάτες.

3

Reviews Analysis

Ζούμε σε μια εποχή που το ψηφιακό αποτύπωμα των εταιρειών είναι τεράστιο και αυτό αφήνει τα περιθώρια στους χρήστες να τις αξιολογήσουν διαδικτυακά. Google business, Trip Advisor, Facebook και δεκάδες άλλες ιστοσελίδες παρέχουν δυνατότητα βαθμολόγησης και παρατηρήσεων στους χρήστες. Αυτό αποτελεί μια τεραστίου επιπέδου δημοσκόπηση με ελάχιστο κόστος για μια εταιρεία αφου οι πελάτες της το κάνουν εθελοντικά χωρίς τους προσεγγίσει η εταιρεία. Αυτό δημιουργεί φυσικά το πρόβλημα ότι δεν απαντούν και στις ερωτήσεις που θέλει να κάνει μια εταιρεία, γεγονός που λύνεται με τα surveys (δείτε τις σχετικές μας υπηρεσίες). Ωστόσο, πολλές από τις ερωτήσεις που θέλει να κάνει μια επιχείρηση περιλαμβάνονται στις αυθόρμητες απαντήσεις του κοινού. 

Η DARC παρέχει την δυνατότητα ανάλυσης των δεδομένων ώστε αφαιρώντας τις πιθανότερες ψεύτικες καλές και κακές κριτικές να βγάλει συμπεράσματα που θα βοηθήσουν μια εταιρεία να βελτιώσει την καταναλωτική εμπειρία των πελατών της. Δεν υπάρχει εταιρεία που δεν μπορεί να αποκομίσει όφελος από αυτή την πληροφορία. Καταστήματα εστίασης, εμπορικά καταστήματα, eshop, εταιρείες παροχής υπηρεσιών, γιατροί και όλοι οι εμπλεκόμενοι στον επιχειρηματικό κόσμο πρέπει ανά κάποια διαστήματα να αναλύουν την εικόνα που έχουν οι πελάτες τους διαδικτυακά ώστε να αφυπνίζονται το συντομότερο δυνατό και να αντιμετωπίζουν ενδεχόμενα προβλήματα που αν γιγαντωθούν μπορεί να καταλήξουν να είναι άλυτα.

4

Έρευνα ανταγωνισμού

Όπως ακριβώς στην περίπτωση της ανάλυσης των δεδομένων για το πελατολόγιο μιας εταιρείας, έτσι ακριβώς μπορεί να γίνει ανάλυση δεδομένων και για τους ανταγωνιστές της. Γνωρίζοντας τον ανταγωνισμό και το πώς αυτός κινείται επικοινωνιακά, γνωρίζουμε και τα πλεονεκτήματα που του αποδίδει το πελατολόγιό του. Εντοπίζοντας παράλληλα αδυναμίες που αναφέρονται από πελάτες που αποτελούν κοινό target group και για εμάς, μπορούμε να κινηθούμε έτσι ώστε να προλάβουμε ενδεχόμενα παρόμοια λάθη για την δική μας εταιρεία ή ακόμα και να προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε πελάτες του ανταγωνιστή μας προσφέροντας ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες όπως τα ζητούν οι κοινοί μας πελάτες. 

5

Buyer Persona Analysis

Η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί αρκετά, όμως ακόμα δεν υπάρχει ούτε τεχνητή νοημοσύνη που να αποτελεί πελατολόγιο των εταιρειών ούτε ρομπότ που ψωνίζουν. Σχεδόν το 100% του πελατολογίου μιας εταιρείας αποτελείται από ανθρώπους και οι άνθρωποι χαρακτηρίζονται από συμπεριφορές. Εταιρείες ανταγωνιστικές που παρέχουν ακριβώς τις ίδιες υπηρεσίες και προϊόντα μπορεί να επιλέγονται από πελάτες με τεράστιες διαφορές μεταξύ τους όσον αφορά το προφίλ.. Αυτό σημαίνει ότι μια εταιρεία που επενδύει χρήματα στην διαφήμιση πρέπει να γνωρίζει και να έχει καταγράψει επαρκώς το κοινό το οποίο της ταιριάζει αλλά και το κοινό το οποίο επιθυμεί να έχει ώστε τα χρήματα της να επενδύονται με τον πλέον στοχευμένο τρόπο και να είναι αποδοτικά. Ένα πολύ διάσημο παράδειγμα πάνω σε αυτό αποτελούν οι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών που έχουν χωριστεί σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Εκείνους που χρησιμοποιούν υπολογιστές με λειτουργικό Windows και εκείνους που χρησιμοποιούν Mac, το οποίο διαθέτει μόνο λειτουργικό macOS.

Και τα δύο λειτουργικά, όπως και τα δύο Hardware setups, προσφέρουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό παρόμοιες λειτουργικότητες μέσω πολλές φορές διαφορετικών προγραμμάτων. Παρόλα αυτά το αγοραστικό κοινό των δύο αυτών κατηγοριών διαφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Δεν θα μπορούσε λοιπόν η Apple να απευθυνθεί με την ίδια επιτυχία σε χρήστες που δεν τους ενδιαφέρουν χαρακτηριστικά όπως το status, η εστίαση στην αισθητική κ.α. Αντίστοιχα οι εταιρείες παραγωγής υπολογιστών με λειτουργικό Windows δεν μπορούν να ανταγωνιστούν μέχρι στιγμής το status και τα άλλα χαρακτηριστικά που έχει πλασάρει η αγορά της Apple. Δημιουργώντας μερικά buyer personas ουσιαστικά  δημιουργούμε ένα πλασματικό πρόσωπο που αποτελεί το target group μας ώστε όλοι οι συνεργάτες μας (γραφίστες, εργαζόμενοι στην εταιρεία κατασκευαστές ιστοσελίδων, επικοινωνιολόγοι, επιχειρηματίες) να μπορούν να μιλούν με έναν τρόπο που να απευθύνεται όσο το δυνατόν πιο στοχευμένα στο αγοραστικό κοινό. Το κέρδος από κάτι τέτοιο είναι μεγάλο διότι αυξάνεται η αποτελεσματικότητα της επένδυσης στην διαφήμιση και φυσικά τα κέρδη.

Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας “Τι είναι η Buyer Persona” που έχουμε ανεβάσει στο blog μας.

6

Customer Journey Map

7

Ρωτήστε τους πελάτες σας

Ένας από τους πιο άμεσους και αποτελεσματικούς τρόπους για να πάρει feedback μια επιχείρηση από τους πελάτες της είναι τα surveys σε διάφορες μορφές, όπως τα ερωτηματολόγια και δημοσκοπήσεις. Οι έρευνες αυτές σας προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για το βαθμό ικανοποίησης των πελατών σας ώστε να διαμορφώσετε ολοκληρωμένη εικόνα για όσα τυχόν θα πρέπει να βελτιώσετε ή να αλλάξετε στον τρόπο που λειτουργεί η επιχείρησή σας. Παράλληλα, αποκτάται για συνεκτική εικόνα για τις ανάγκες του κοινού στο οποίο απευθύνεστε, καθώς αυτές μπορεί να αλλάζουν ανάλογα με τις συνθήκες και τις εξελίξεις. Εκτός αυτού, όταν ο πελάτης ερωτάται για τις προτιμήσεις του και τις ανάγκες του καταλαβαίνει ότι η γνώμη του μετράει, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού με μια επιχείρηση.

Ωστόσο, μια έρευνα ικανοποίησης πελατών δεν είναι απλή υπόθεση. Για να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα πρέπει να περιλαμβάνει τις σωστές ερωτήσεις που θα γίνουν με το σωστό τρόπο στον κατάλληλο χρόνο. Απαιτείται προσεκτική προεργασία και ανάλυση για τον καταρτισμό του ερωτηματολογίου σε συνάρτηση πάντα με τους στόχους της έρευνας. Υπάρχουν σημεία-κλειδιά σε αυτή τη διαδικασία, αφού π.χ. οι ερωτήσεις πρέπει να είναι ακριβείς και να μην τίθενται με τρόπο που χειραγωγεί τον πελάτη. Στόχος είναι να διαμορφώσουμε μια πραγματική εικόνα για την ικανοποίηση των πελατών και να την αξιοποιήσουμε κατάλληλα με την ανάλυση των απαντήσεων που θα λάβουμε.